Future Design Sessies

Krijg grip op de (onzekere) toekomst.

De toekomst ontwerpen.

Sara van Broekhoven is futurist met een expertise op de #toekomstvanwerk. Ze houdt zich bezig met onderzoek naar toekomstscenario’s. Hoe ziet leiderschap eruit in de toekomst? En de medewerker van de toekomst, welke future skills doen er daar toe? En wat dacht je van jouw businessmodel, is dat nog futureproof?

Zij zijn er al mee bezig!

In de coronaperiode werden wij gevraagd om het basisonderwijs mee te ontwerpen naar de nieuwe toekomst. Met Endemol mogen we meedenken over de toekomst van TV en met Unilever denken we mee over de toekomst van #employerbranding.

Nog een mooi voorbeeld.

In opdracht van stichting Bibliotheekwerk mochten we vooruit blikken op de toekomst van de bibliotheek en de rol van een bibliothecaris in die toekomst. We zagen de bibliotheek transformeren van een ‘boeken-uitleeninstituut’ naar brede maatschappelijke bibliotheek, met een sterke sociale verbindende rol én netwerkende rol. Van uitleenfabriek naar Ultra connector; de informatiemakelaar!

FUTURE DESIGN SESSIE

Scenarioplannen

Een methode die helpt bij het krijgen van grip op de (onzekere) toekomst (van je organisatie, talent, leiderschap, cultuur en/of samenwerkingen) is scenarioplannen. Het dwingt je om in de toekomst te kijken en helpt je met onzekerheid om te gaan. In deze sessie maken we gebruik van #scenarioplannen en doorlopen we 8 stappen.

Middels deze stappen en scenario’s creëer je een nieuwe visie en tevens perspectief voor de toekomst. Wie het serieus doet kan snel en doeltreffend bijsturen. Onder leiding van Sara wordt je gemotiveerd om 200% te denken en ligt de focus op het volledig ontwikkelen én benutten van het potentieel in je club in de #futureofwork.

Stap 1 – Brainstormen over visie op de toekomst
Stap 2 – Trends onderzoeken (arbeidsmarkttrends, #futureofwork)
Stap 3 – Drijvende impactvolle krachten kiezen (voor op het assenkruis)
Stap 4 – Het maken van een scenario template
Stap 5 – Ontwikkeling van scenario’s
Stap 6 – Presentatie van scenario’s aan omgeving
Stap 7 – Alle scenario´s evalueren en kiezen welke meer aandacht mogen krijgen (focus) (virtuele samenkomst)
Stap 8 – Met lef de toekomst aangaan met behulp van de scenario’s die perspectief geven

FUTURE DESIGN SESSIE

Backcasten

Een tweede methode die ingezet kan worden is backcasten. We ontwerpen de ideale toekomst en vanuit dat ideaal, redeneren we terug. Wat hebben we nodig om daar uit te komen? In de #backcastmethode doorlopen we 3 stappen.

Stap 1 – Wat doen we super goed en helpt enorm om bij de ideale toekomst te komen? (in gedrag en in proces)
Stap 2 – Wat doen we nog niet (innovatie) en als we dit wél gaan toepassen gaat dit enorm helpen? (in gedrag en in proces)
Stap 3 – Wat doen we momenteel dat zinloos is en niet helpend is? Hoe kunnen we daar mee stoppen? (in gedrag en in proces)

Dit zeggen anderen over Sara

  • “Ze is puur, eerlijk, maakt impact en is creatief. Zo tekende ze mee tijdens de sessie wat het super visueel maakte.”

  • “Sara is een beetje gek en raakt daarom op een andere manier een snaar. Ze weet de verschillende karakters in onze groep te handelen en we hebben heerlijk kunnen lachen om haar metaforen.”

  • “Je voelt je direct welkom bij Sara. Ondanks de soms pittige thema’s, ontstond er een veilige omgeving waarin iedereen zijn/haar bijdrage mocht/kon leveren.”

Ben jij klaar voor de #toekomstvanwerk en ben je nieuwsgierig naar een toekomst met werk?